• 01 529 17 20
  • 041 622 041
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Ukrepi po neurjih s točo

Ukrepi po neurjih s točo

petek, 7. avgust 2020
Matjaž Maležič
, inž. kmet.

Poleti so ob menjavah vremenskih front pogosta neurja, velikokrat spremljana tudi s točo, ki na sadnem drevju in jagodičevju lahko povzročijo veliko škodo in izpad pridelka.

Poškodovani listi in plodovi

Toča, ki je drobnejša in med dežjem povzroči le manjšo škodo. Poškodbe imajo posamezni listi in izpostavljeni plodovi kakšno udrtino. Malo večja škoda nastane na sadju, ki dozoreva, saj so plodovi mehkejši.

Hujše je kadar pada debelejša ali zelo debela toča, ki povzroči tudi precej večjo škodo. Kar precej poškoduje liste in tudi vejice ter lubje na vejah. Zaradi jakosti in debeline pa močno poškoduje plodove in največkrat povsem uniči dozorevajoče sadje in jagodičevje.

Po možnosti moramo čim prej po škodi najprej pobrati sadeže, ki so še uporabni in jih čim prej predelati v kompote, marmelade ali sok.

Ker se po toči se procesi v drevesu obrnejo v smer obnavljanja poškodovanih mest, moramo drevju pri tem pomagati. Ko se drevje osuši, najprej pregledamo kakšne so poškodbe in po potrebi odrežemo kakšno preveč poškodovano ali polomljeno vejo. Odstraniti moramo tudi vse poškodovane plodove, ki bi začeli gniti.

Nato (po možnosti v roku 24 ur po toči) poškropimo sadno drevje z fungicidom na osnovi kaptana - Merpan 80 WDG, Orthocide 80 WG, Scab 80 WG, Scab 480 SC.

Pri sortah, ki dozorevajo, upoštevajte karenco za škropiva!

Če je potrebno, sem in tja tudi odrežemo kakšno preveč poškodovano ali polomljeno vejo. Odstraniti moramo vse poškodovane plodove, ki bi začeli gniti.

V sadovnjakih, ki imajo še dovolj listne mase, dodamo fungicidu eno od listnih gnojil, ki vsebujejo mikroelemente in aminokisline, ki rastlini pomagajo v stresnih situacijah (Protifert LMW, Drin, Algoplasmin, Basfoliar aktiv …). Če je listje preveč poškodovano oz. ga skoraj ni, z listnimi gnojili počakamo, da zrastejo novi listi.

Priporočamo tudi dodajanje bakrenega pripravka Cuprablau Z v koncentraciji 0,06%, da preprečimo okužbo ran, ki so nastale na lubju.

Ne smemo pozabiti, da bo, posebno pri močno poškodovanih drevesih, propadlo tudi nekaj korenin, ker se bo hrana preusmeri v obnovo ran, zato bo spomladi potrebna močnejša rez!

četrtek, 21. julij 2016
Alenka Caf
- specialist svetovalec za sadjarstoAlenka Caf - specialist svetovalec za sadjarsto

Ukrepi po neurjih s točo za jablane, hruške, češnje, slive, breskve in jagode.

Jablane in hruške

Po neurju, ki je povzročilo škodo na drevesih, moramo nasade v 24 urah zaščititi – razkužiti rane. V ta namen uporabite Merpan 50 WP (0,2 – 0,3 % ) ali Merpan 80 WDG (0,125 – 0,2 % ), dodate bakreni pripravek (do 0,3 kg bakra/ha). Priporočamo tudi dodatek enega izmed listnih gnojil, ki vsebuje mikroelemente in aminokisline, ki rastlini pomagajo v stresnih situacijah (Drin, Folifertil, AlgoPlasmin, Goemar …).

Češnje, slive, breskve

Po neurju, ki je povzročilo škodo na drevesih, moramo nasade v 24 urah zaščititi – razkužiti rane. V ta namen uporabite Dithane M45 (0,2-0,25 %) ali Dithane DG neotec (0,2-0,25 %), dodate bakreni pripravek (do 0,3 kg bakra/ha). Priporočamo tudi dodatek enega izmed listnih gnojil, ki vsebuje mikroelemente in aminokisline, ki rastlini pomagajo v stresnih situacijah.

Jagode

V nasadih, kjer jagode zorijo, oberite vse zrele plodove in nasad poškropite s Teldorjem (1,5 l/ha).
Z obiranjem počakajte toliko časa, da karenca mine (3 dni).


© 2024 Drevesnica Studenec. All Rights Reserved. Powered by Oblikovalnica