• 01 529 17 20
  • 041 622 041
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Ameriške borovnice

Ameriške borovnice

Sadike, ki so označene s " ✓ " , so na zalogi! Opisi lastnosti podlag so spodaj pod tabelo!

št.slikasortana zalogičas zorenjapotaknjenciopombaMPC
1

DUKEsre. VII v loncuzgodnja
2

BLUECROPsre. VII - zač. VIIIv loncusrednje pozna
3CHANDLERsre. VII v loncuzgodnja
4

BONUSsre. VII - zač. VIIIv loncusrednje zgodnja
5

ELLIOTsre. VII - zač. VIIIv loncusrednje pozna
6

DIXSIsre. VII - sre. VIIIv loncusrednje pozna
7

HERTBLUE PETITkon. VII - sre. VIIIv loncu2 X RODNA

  • Skica sajenja za ameriške borovnice

Ameriške borovnice potrebujejo za dobro rast in rodnost kislo in rahlo humusno zemljo!

Ameriška (debeloplodna - žlahtna) borovnica je rastlina s prav posebnimi zahtevami. Grmi zrastejo v optimalnih razmerah tudi do 2,5 m v višino. Plodovi so nekajkrat debelejši kot pri navadni gozdni borovnici, vendar so manj aromatični. Imajo dvakrat več mineralov in trikrat več C-vitamina kot pri navadni gozdni borovnici. Jagode so temno modre barve s poprhom, sladko-kislega okusa, meso v notranjosti ploda je zelenkaste barve in postopoma zorijo do 5 tednov.

2 do 3-letne sadike sadimo konec oktobra in v novembru ter spomladi takoj, ko so ugodne razmere za sajenje. Jeseni sajene sadike čez  zimo prekrijemo s smrekovimi vejami, v kolikor to omogoča grm.

Borovnice uspevajo le v  k i s l i  zemlji ( pH je 3,8- 5,0 ), bogati s humusom. Dobro uspevajo na sončni legi, in ker razvijejo dokaj plitev koreninski sistem z gostim spletom drobnih koreninic, ne smejo trpeti suše. Zato moramo v sušnem obdobju poskrbeti za zalivanje. Premalo humusa v tleh, suša  in premalo kisla tla (pH 5,5 in več) so vzrok, da začne grm borovnice hirati in dokaj hitro lahko tudi propade. Zato moramo že ob sajenju poskrbeti za primerno rahlo in kislo zemljo !

Za sajenje pripravimo dovolj veliko sadilno jamo, široko najmanj 0,8 m in globoko najmanj 0,4 m. Stene sadilne jame obložimo s plastično folijo, da preprečimo razkisanje zemlje, v katero posadimo borovnice. Dno sadilne jame mora ostati prosto, da voda lahko odteka. Zemljo za sajenje pripravimo iz šote in kisle gozdne zemlje bogate s  humusom (najboljše je, da je od tam, kjer v gozdu rastejo borovnice in iglavci). Lahko dodamo še zmlete sveže smrekove vejice in iglice. Mešanici zemlje in šote lahko dodamo 0,1 do 0,2 kg kislega mineralnega gnojila (gnojilo za borovnice), s katerim borovnice dognojujemo tudi pozneje, vendar v manjših količinah (~ 10 dag). Tako dosežemo, da je zemlja ves čas rasti primerno kisla in založena s hranili. Borovnico sadimo nekoliko globlje, kot je rasla v drevesnici in na površini napravimo še zastirko iz svežih iglic (bor, smreka) ali(in) žaganja iglavcev, debelo 5 - 10 cm. Zastirko stalno obnavljamo.

Ameriške borovnice vzgajamo podobno kot črni ribez. Skrbimo, da zamenjujemo izrojene veje z novimi-mladimi. Ker cvetijo dokaj pozno (konec maja), skoraj ni nevarnosti za spomladansko pozebo cvetja. Po potrebi kakšen močan enoletni poganjek prikrajšamo.

Če sadimo večje število grmov, potem  izkopljemo samo eno dovolj veliko sadilno jamo, veliko toliko, da ima vsak posamezni grm dovolj prostora.

Pri ameriških borovnicah zaenkrat večjih problemov z boleznimi in škodljivci ni, vendar bi priporočili vsaj dve škropljenji  z bakrovimi pripravki: jeseni, ko odpade listje in zgodaj spomladi pred brstenjem.

V času zorenja moramo pridelek pred ptiči obvezno zaščititi z mrežo.

Čez zimo povežite vsak grm v snop z vrvico, da sneg ne pripogne ali ne polomi posameznih vej. Pri mladem grmu dadajte količek.

Le ob upoštevanju zgoraj naštetih dejstev, bodo ameriške žlahtne borovnice lepo uspevale in dajale obilen pridelek.


© 2024 Drevesnica Studenec. All Rights Reserved. Powered by Oblikovalnica